Το νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες ΤΠΕ 2020 αντλεί αντιδράσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη

4
Το νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες ΤΠΕ 2020 αντλεί αντιδράσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη

Το νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες ΤΠΕ 2020, το οποίο ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, προκαλεί κυματισμούς στον τομέα των ΤΠΕ στην Κένυα. Το επίμαχο νομοσχέδιο εισήχθη για πρώτη φορά από τον βουλευτή Garissa Aden Duale το 2016 και επανεισαχθεί από τον διορισμένο βουλευτή, Godfrey Osotsi το 2020. Επιδιώκει να εξορθολογίσει την Κένυα τεχν κοινότητα εγγράφοντας, παρέχοντας πρότυπα και τιμωρώντας τους επαγγελματίες ΤΠΕ που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις εγγραφής και αδειοδότησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλοι οι επαγγελματίες ΤΠΕ πρέπει να έχουν πτυχίο ΤΠΕ από αναγνωρισμένο ίδρυμα. Θα είναι επίσης υποχρεωτικό για αυτούς ένα ετήσιο τέλος άδειας. Επιπλέον, οι υποψήφιοι επαγγελματίες πληροφορικής πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρίας για να πιστοποιηθούν ως αδειούχοι επαγγελματίες ΤΠΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς των ΤΠΕ λένε ότι το νομοσχέδιο θα επηρεάσει την οικονομία των νεοφυών επιχειρήσεων της Κένυας

Οι Startup και οι ΜΜΕ Enablers of Kenya (ASSEK) χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο ως αντιπαραγωγικό. Δήλωσαν επίσης ότι το νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες ICT 2020 θα σημάνει καταστροφή για την οικονομία των startup της Κένυας. Το σώμα ισχυρίζεται περαιτέρω ότι το νομοσχέδιο αποτυγχάνει να συλλάβει τη συμβολή των κύριων ενδιαφερόμενων μερών, που είναι οι ίδιες οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Επικαλούμενοι διάφορες επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις ΤΠΕ στο Ναϊρόμπι, όπως το Nairobi Garage, το Nailab, το Gearbox και το iHub, υποστήριξαν ότι δεν χρειάζεται κάποιος να έχει πτυχίο για να λάβει άδεια ως επαγγελματίας ΤΠΕ.

Η Κένυα ICT Ecosystem Stakeholders (KIES) που είναι μια ad hoc ομάδα λόμπι λέει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικός. Ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο ICT Practitioners Bill 2020 απειλεί να διαβρώσει τα κέρδη στην ψηφιακή οικονομία της Κένυας εμφιαλώνοντας την καινοτομία και στερώντας τους νέους ντόπιους θέσεις εργασίας στην επικερδή ψηφιακή οικονομία.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου των ΤΠΕ, Joe Mucheru, έκανε επίσης γνωστή τη θέση του. Αυτός εξέφρασε την αντίθεσή του στο επίμαχο νομοσχέδιο στη λαβή του στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς το νομοσχέδιο ιδιωτικού μέλους. Υποσχέθηκε να συνεχίσει να κάνει το μέρος που του αναλογεί για την προστασία του τομέα των ΤΠΕ.

Οι Κενυάτες έχουν εκφράσει τις απόψεις τους για το επίμαχο νομοσχέδιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενα διαδικτυακή αναφορά Η πίεση στον πρόεδρο να μην συμφωνήσει με το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 14.000 υπογραφές.

Η Κένυα έχει ένα ισχυρό οικοσύστημα startup το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα στην Αφρική. Εάν ο πρόεδρος εγκρίνει το νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες ΤΠΕ 2020, η επιβίωσή του θα διακυβευτεί. Οι παράγοντες του κλάδου λένε ότι ο κανονισμός είναι άσχετος αυτή τη στιγμή. Παρακαλούν τον πρόεδρο να μην συμφωνήσει με το νομοσχέδιο. Προς το παρόν, δεν είναι σίγουρο αν ο πρόεδρος θα εγκρίνει ή όχι το νομοσχέδιο.

παρόμοιες αναρτήσεις

Leave a Reply